VÄLKOMMEN!Nu är den på gång! Den nya Gränslöst Maxilådan för år 7-9 som innehåller böcker på temat "Relationer och Rysare". Vi har valt ut två mycket uppskattade författarskap nämligen Katarina von Bredow och Magnus Nordin. Båda dessa författare lyckas på olika sätt engagera genom sin förmåga att beskriva ungas verklighet på ett sätt som berör.


Boklådan kommer att innehålla fyra exemplar av varje titel vilket inbjuder till diskussion kring böckerna (totalt ett fyrtiotal böcker där vi blandar inbundet och pocketformat).


Inbjudan till presentation av Maxilådan 2009

Vi presenterar böckerna och den tillhörande bokbloggen Brutalt Bra Böcker för lärare och bibliotekarier samt bjuder på fika.

Tid: Onsdag 19 november, kl. 15:30-17:30
Plats: Stadsbiblioteket, Hörsalen
Anmälan: Senast 12 november till
Maria Johansson-Näslund


Hemligheter och pinsamheter ...

Eva  Sussos nya bok!       


"Edgar Flemming flyttade hit till Bjällby i slutet av sommaren. Jag minns när jag såg honom första gången. Det var när terminen just hade börjat och han stod vid skåpen med sorgsen blick. Är det mig du väntar på? tänkte jag. Då hände något otroligt. Jag tyckte att han såg på mig och sa: Ja, just dig sötnos. Jag behöver dig, du anar inte hur mycket..."

Så börjar Eva Sussos nya bok "Jag såg honom först" Den handlar om tre tjejer på högstadiet som håller ihop i vått och torrt. Ända tills  Edgar Flemming dyker upp! Hur kan vänskapen överleva när man blir kär i samma kille?  Det här är en spännande bok om tre tjejers vardag. Man vill genast veta hur det ska gå för Diana, Maja och Anisa och det sköna är att det kommer 2 delar till i denna serie!  Vi mailade Eva och ställde några frågor:

-Vem av tjejerna i boken är  du själv mest lik och vem skulle du helst vilja vara kompis med? Jag är en kombination av alla tre tjejerna, de speglar olika sidor av mig. Nu när jag är äldre är jag nog mer självsäker, som Anisa, men när jag var yngre var jag mer som Maja, dvs osäker och känslig. Alla tre tjejerna förstås, de är så olika och det är kul att ha kompisar med skilda intressen och temperament.


-Du har säkert många hemligheter och dom vill man ju inte berätta, men kan du berätta om något pinsamt som hänt dig? Jag tyckte det var pinsamt när jag började bli intresserad av killar och jag smusslade med det inför mina föräldrar.

-Vem tror du kommer att gilla boken?
Jag tror att tjejer mellan 11-14 kommer att känna igen sig och gilla boken.

Pssst! Ni har väl inte missat Evas böcker om Vivianne?


Räcker det om jag älskar dig? av Katarina von BredowI Katarina von Bredows bok Räcker det om jag älskar dig? ställs frågan om vem man egentligen kan lita på. 19-åriga Fanny går i gymnasiet och planerar att flytta ihop med sin pojkvän, Johan, men ganska snart upptäcker hon att det är något som inte stämmer i deras förhållande. Det visar sig att Johan har varit otrogen med en av Fannys kompisar, men han lovar att inte göra det igen. Johan övertalar henne till att ge henne en chans till. Samtidigt som Fanny kämpar med problemen i förhållandet inser hon också att allt inte är bra med hennes mamma. Fannys mamma är alkoholist och Fanny smygkollar hennes flaskor, men en dag råkar mamman riktigt illa ut. Som stöd när allt är som värst finns Fannys lärare Finn. Fanny börjar få känslor för Finn och är det kanske inte så att även Finn tittar på Fanny på ett speciellt sätt? Räcker det om jag älskar dig? är en superbra bok som tar upp många aktuella ämnen t.ex. alkoholism och otrohet, men även kärlek och vänskap.

»
Låna boken på bibblan
» Läs mer om författaren


Som jag vill vara av Katarina von Bredow"-Fan vad han ser fin ut i kväll, säger Louise i hennes öra. Nu kanske du äntligen får veta om han verkligen smakar hallon!"


Arvid skippar träningen och kommer till festen bara för hennes skull. Det måste ju betyda någonting? Och det gör det. Der dröjer inte länge förrän Jessica och Arvid bara har ögon för varandra. I kompisens föräldrars sovrum händer det som de båda längtat efter. Festen får ett tvärt slut och Jessica hoppas så att detta nya fantastiska som hänt inte bara var en fling. Nädå, Arvid och Jessica blir ett par och allt fortsätter vara så där rosa ända tills Jessica förstår att något inte är som vanligt.


Jessica är gravid. Hon skall föda Arvids barn! Eller? Ska hon det?


Vem vill Jessica vara? 


Det här är en riktig bladvändare och ända fram till sista sidan undrar man hur det skall gå för Jessica och Arvid. Hur skulle du ha gjort?

»
Låna boken på bibblan
» Läs mer om författaren


Hur kär får man bli av Katarina von BredowHar du någonsin varit sådär totalt omöjligt vanvettigt sprängförälskad?


Det har jag och kanske är det därför som jag bara älskar historien om Katrin. För hur omöjligt är det inte när man blir störtkär i killen som ens allra bästa vän gillar, när man är så kär att man inte kan låta bli att träffa honom trots att man vet att det kommer att bli problem. Just precis det händer Katrin när Adam börjar i klassen. Adam som det är så lätt att prata med om allt, som Katrin kan erkänna allt det där för som får henne att känna sig svag, knäpp och konstig, Någon som lyssnar på henne när livet känns hopplöst. Men hur ska hon kunna behålla sin bästis Frida och samtidigt träffa Adam?


Det här är en bok för alla som är kära, har varit kära eller vill bli kära, LÄS DEN!!¨'

»
Låna boken på bibblan
» Läs mer om författaren


Knappt lovlig av Katarina von Bredow15-åriga Hanna tvingas flytta ut på landet tillsammans med sin mycket ombytliga mamma som är författare. Fullkomlig katastrof naturligtvis för Hanna som är en stadstjej in till sista millimetern. Men Hanna upptäcker att det även på landet kan finnas saker att intressera sig för - till exempel Arild. Så här beskriver Hanna sitt första intryck av honom: "Han hade en solbränd nacke, ett yvigt, mörkbrunt hår, en stickad islandströja och ett par blekslitna jeans med hål på ena benet. När han böjde sig fram för att hämta en plastkasse under disken vidgade sig hålet och Hanna såg huden på lårets baksida och de fina, ljusa håren som växte där och hjärnan fällde en sjunkbomb i henne. Den passerade genom bröstet och exploderade dovt i mellangärdet." Om det nu inte varit så att Arild är grisbonde - och dessutom dubbelt så gammal som Hanna.

»
Låna boken på bibblan
» Läs mer om författaren


Expert på att rodna av Katarina von BredowExpert på att rodna av Katarina von Bredow utgavs 2005 och är enligt mig en av de bästa ungdomsböcker som skrivits. Boken har en extremt spännande handling och dessutom är det många aktuella ämnen som tas upp, bl.a. anorexi och utanförskap, men även kärlek och vänskap.

Boken handlar om Nathalie som går i 8:an och som plötsligt måste flytta från sin bästa kompis och byta skola för att hennes mamma har träffat en ny man. I det nya hemmet finns även Jesper som är son till mannen som Nathalies mamma träffat, vilket innebär att Jesper och Nathalie nu blir som syskon. Nathalie tycker att Jesper är jättesnygg, men får hon verkligen tycka det för de är ju som syskon nu? Finns det en möjlighet att även Jesper tycker om Nathalie?

Nathalie börjar på den nya skolan och gör allt för att bli kompis med Ira, tjejen som alla ser upp till. Ganska snart inser Nathalie att allt inte är så bra med Ira som det verkar. Ira skär sig i handlederna och äter knappt något i skolmatsalen, men ingen säger något om det. Hur kan en tjej som Ira som är så himla omtyckt göra så? Varför?

Läs boken och ta reda på vad som händer med Ira och om Nathalie och Jesper blir ett par trots att de är som syskon. Du kommer inte ångra dig!

»
Låna boken på bibblan
» Läs mer om författaren


Syskonkärlek av Katarina Von BredowLudvig och Amanda är halvsyskon och bor hemma hos sin mamma. Det hade väl funkat om de inte hade varit dödligt förälskade i varandra - en kärlek som är något av det mest förbjudna som både de själva och samhället känner till. Oundvikligen dras de till varandra och närmre katastrofen för varje sida i boken, en bok som upprörde, provocerade men också fick lysande recensioner när den kom ut 1991. Oundvikligen tvingas man ta ställning som läsare vad man egentligen tycker om Ludvigs och Amandas relation.

Vilken är din åsikt?

»
Låna boken på bibblan
» Läs mer om författaren


Svart drama av Magnus NordinTess flyttar med sin höggravida mamma och Jörgen - morsans nya kille - till en vad Tess tycker är en bonnhåla - Fjärlunda i Värmland.


Tess utseende första dagen på Fjärlunda Nya Gymnasium: "tajt skinnskjol och högskaftade Dr Martens med stålhätta. Brett på rejält med kajal och mörkrött läppstift. Om inte detta räckt för att göra mamman nervös hade Cannibal Corpse-t-shirten definitivt gjort det. Ett ruttnande kvinnolik som njutningsfullt särade på benen åt sin lika förmultnande älskare". Inte direkt en lättskrämd tjej, eller hur? Inte heller tror Tess på att ryktet om den sedan länge döde kemiläraren som går igen är sanna - åtminstone inte till en början. Tess blir meddragen i skolans teatergrupp av Jackie - en klasskompis med höga ambitioner att lyckas inom teatern. Under repandet av pjäsen - Othello av Shakespeare - inser Tess att det finns mer dolt under ytan i den lilla staden än vad hon först trodde - ett mörker som hotar att invadera Tess eget liv.

»
Låna boken på bibblan
» Läs mer om författaren


Huset vid vägens slut av Magnus NordinI varje mindre samhälle brukar det finnas ett ödehus, som det vilar något mystiskt och kanske till och med hotfullt över. Man dras dit men tvekar alltid inför att faktiskt gå in i huset.  Pierre är historieberättaren i gänget som hänger på örnnästet. Vanligtvis brukar hans berättelser avslöjas som falska, men historien om huset vid vägens slut som ligger i samma stad där det har skett ett fruktansvärt brott går inte att avfärda lika lätt. Naturligtvis går vännerna dit - något de kommer att ångra.


Huset vid vägens slut
är som ni förstår en vansinnigt spännande bok som får en att känna flera kalla kårar nedför ryggraden, och den rekommenderas inte till lättskrämda läsare.

»
Låna boken på bibblan
» Läs mer om författaren
» Läs ÄNNU mer om författaren


Prinsessan och mördaren av Magnus NordinPrinsessan och mördaren utspelar sig i en helt vanlig villaförort utanför Stockholm, det är bara det att något är fel, mycket FEL! Någon har börjat mörda unga pojkar på det mest vidriga sätt. En tonårspojke överlever och hittas misshandlad och utnyttjad i en container på en soptipp. Polisen har inga ledtrådar och pojken själv har tappat minnet. Så får vi följa Nina som är nyinflyttad till den lilla förorten och Martin som är hennes granne och klasskompis. En kväll när de är på fest går Martin hem själv. På väg till bussen ser han Ninas pappa slänga ifrån sig en blodig kniv. Han försöker glömma det han sett, för han gillar Nina. Men det blir allt svårare och när polisen hittar en kropp av en ung man som mördats i skogen på festkvällen vet han inte vad han ska göra. Är Ninas pappa inblandad och i så fall på vilket sätt?


Prinsessan och mördaren är en bok för dig om inte är lättskrämd! Den är skriven på ett krypande skräckfyllt sätt och att handlingen utspelar sig i så vanliga miljöer och att det otäcka drabbar helt vanliga människor gör historien ännu mer skrämmande tycker jag.
 
»
Låna boken på bibblan
» Läs mer om författaren
» Läs ÄNNU mer om författaren


Förföljaren av Magnus NordinFörföljaren av Magnus Nordin är en riktigt spännande bok! I den får vi lära känna tre tjejer som har många likheter; de har samma ögonfärg, samma hårfärg och det är många som tycker att de påminner om varandra. De tre tjejerna försvinner spårlöst vid olika tillfällen och hela byn är chockad över vad som hänt. I boken får vi även lära känna "Förföljaren" som är helt besatt av tjejerna och som smyger på dem och tar sig in i deras hem. Frågan är om det är han som har gjort något med tjejerna eller ifall det finns fler vill de illa? Alla tjejerna har ju någon koppling till Jocke och två av tjejerna kan kopplas ihop med Adnan. Läs Förföljaren och ta reda på vad som hänt tjejerna och vem som är den skyldige!

»
Låna boken på bibblan
» Läs mer om författaren
» Läs ÄNNU mer om författaren


Tystnadens hus av Magnus NordinOm man är rädd för sitt eget förflutna kan man skriva om sin historia till en skräckroman. Det gör Lina. Hon skriver om Stella som flytt från en religiös sekt och gömmer sig i ett rivningshus. Tryggheten finns ingenstans. Vem är den lilla flickan i röd klänning? Bor det fler i huset? Skall flickans mamma aldrig komma upp från källaren och vart är flickans pappa? Mardrömmar. Ett underligt krafsande i väggarna. En obeskrivlig känsla av något som skall hända och ett förflutet som kommer ikapp.


Läs och rys till sista sidan, och minns "att det som göms i mörkrets skuggor är det minst hemska..."

»
Låna boken på bibblan
» Läs mer om författaren
» Läs ÄNNU mer om författaren