Min Typ Brorsa

Nina har verkligen ingen lust att, som hennes mamma säger, bjuda till. Och att fira nyår med mammas nya nätkärlek i Luleå med dennes två söner tvärvägrar hon till en början. Men Thomas som mammas flört heter är riktigt trevlig för att inte tala om sönerna – speciellt en….

När Ninas mamma och Thomas beslutar sig för att flytta ihop skapar detta såklart en del problem, för att uttrycka det snällt!

Underbart skriven är ”Min Typ Brorsa” en bok om ganska vanliga människor med vanliga problem och man vill verkligen veta hur det slutar för Daniel och Nina.


Shoo Len

Fristående fortsättning på ”Shoo Bre”. Det har gått många år sedan händelserna i ”Shoo Bre” – men vi är kvar i samma förort. Karim vill egentligen inte hänga med på Gabis upptåg, samtidigt som han inte vill, som Gabi säger, svika och vara en dålig kompis. När Gabi övertalar Karim att vara med om ett rån anar ingen av dem vilka fruktansvärda konsekvenser dådet kommer att få.

Rånet blir väldigt brutalt och Karim känner att nu får det vara slut med att hänga med Gabi. Dessutom har han ju träffat Nikoo och blivit fruktansvärt kär. Men hans förhållande med Nikoo äventyras av Karims förhållande med Gabi och han kommer tvingas välja mellan dom – ett val som på pappret verkar lätt men som är betydligt svårare i det verkliga livet.

Vansinnigt stark uppföljare till ”Shoo Bre” vågar vi lova att du inte kommer vilja lägg från dig ”Shoo Len” under några längre stunder förrän du läst klart den!


Shoo Bre

Det är vårtermin och Oscar och Elias börjar verkligen kunna se ljuset i tunneln efter 3 hårda år på högstadiet. Men att vårterminen skulle bli så som de hade tänkt sig händer inte. Inte på långa vägar. Oscar är en av skolans populäraste killar – hans arbete i elevrådet och med skoltidningen ger honom status. Allt förändras när klassen får en ny svensklärare, Kristina, och det som börjar som dagdrömmar slutar med en högst verklig tragedi i kärlekens tecken.

Elias har lyckats hålla sig borta från den småkriminella vardag han tidigare befann sig i – brorsan sitter fortfarande kvar på ungdomsanstalt och Elias får ha lugn och ro hemma. Men en dag dyker Fadi upp och hans löfte om lättförtjänta pengar utgör en allför stor frestelse för Elias.

Douglas Foley har i ”Shoo Bre” skapat en klassisk bok med rötterna i förorten. Höghusen, människorna och deras liv skildras på ett rent lysande sätt och boken har mycket välförtjänt fått flera priser och hittar fortfarande nya läsare.


Tänk Om Det Där Är Jag

Har du någon gång känt för att börja om från början? Det vill Agnes också. Hon är huvudpersonen i ”Tänk om det där är jag”, Johanna Lindbäcks tredje bok.  Agnes ska början tvåan i gymnasiet och har precis flyttat till Umeå från Stockholm. Tidigare har hon upplevt att hon inte riktigt passar in och känt sig lite udda, utan att riktigt förstå varför. Så hon har en plan. Hon ska vara normal, ja, helt vanlig och alldeles 100 % normal. Det gäller allt från kläder, smink, stil, sätt till vad hon säger och gillar. Hon ska vara lagom pluggig, öppen, snäll, trevlig och glad. Men allt blir kanske inte riktigt som hon har tänkt sig. Dessutom är det ju det där med kärlek inte heller så enkelt… En härlig bok som rymmer både humor, allvar och värme och där berättelsen pendlar fram och tillbaka mellan Agnes motgångar och framgångar. Ta reda på hur det går för Agnes du också!


En Liten Chock

Johanna Lindbäcks förstlingsverk, ”En liten chock”, handlar om Gustav. En kille som om några månader ska ta studenten. Innan han började gymnasiet hade han bestämt sig för att uppnå tre saker: att skaffa en flickvän eller åtminstone en tjej att ha sex med, en massa nya kompisar som inte är sportintresserade och så till sist en ny personlighet. Tiden börjar som sagt rinna iväg och ingenting av ovanstående har hänt. Men så hittar han en bundsförvant i Elin.  De två bildar en pakt och kommer överens om att det ska göra något oväntat som rör om i grytan i deras vanliga, tråkiga liv. Gustav har också andra saker att tänka på. Efter att hans mamma dog i cancer bor han mer eller mindre ofrivilligt tillsammans med sin pappa. En pappa som knappt synts till under Gustavs uppväxt och som nu kommer in och ”spelar” perfekt farsa. Ingen enkel tillvaro alltså. En charmig och underhållande bok med roliga och träffsäkra dialoger om livets väsentligheter. Läs!


Ingen Återvändo

I Douglas Foleys första ungdomsbok ”Ingen återvändo” återvänder vi till1960-talets Hongkong. Likväl skulle bokens innehåll och händelser kunna utspela sig här och nu, i din stad. Ett gäng ungdomar i gymnasieåldern, två tjejer och fem killar, anmäler sig till en utflykt där det är tänkt att de tillsammans med några lärare ska paddla kanot i några dagar. Men lärarna blir sjuka och ungdomarna bestämmer sig för att ge sig iväg ändå. Med på utflykten finns bland andra Nick och Penny, som Nick är förälskad i, samt Pennys pojkvän Knight. Bäddat för strul och konflikter alltså. Dessutom finns det flera personer i gänget som inte drar jämnt med varandra. Det hela kulminerar i en fruktansvärd händelse. Frågan är vem eller vilka som bär skuld över det som hände? En mycket spännande bok som berör frågor om vänskap, kärlek, mobbing, att testa gränser och vilket ansvar man har för sina handlingar.  Vad tycker du?


It's Alive!

Gott folk - ni anar inte hur kul det är att skriva detta inlägg och hur mycket vi har längtat efter att få återaktivera denna sida i cyberrymden.

Maxi Gränslöst Brutalt Bra Böcker projekt kommer snart att komma igång med ett massivt utskick av ett gäng fantastiska läsupplevelser till de skolor som har valt att delta i denna rent makalösa deluxe-edition av BBB.

Elever som går på Dalhemsskolans, Västra Bergaskolans och Svensgårdsskolans högstadium har en hel del kul att se fram emot i vår!

Inom kort kommer ni kunna läsa om vilka böcker som är med i projektet denna termin!

På återhörande säger

Martin Bensch och Jessica Sigurdsson