Koltrastslätten av Torben Poulsen

 

Goshy överlever mirakulöst när serbisk milis massakrerar hans by i Kosovo. Tillsammans med sin bror Mithat och sin hund Sinbad beger han sig på jakt efter sin familj och Rebeka, en flicka han är hemligt förälskad i. Mithat väljer att ansluta sig till UCK gerillan, men Goshy fortsätter ensam. Men han har otur och tillfångatas av Arkans Tigrar och förs till ett läger? Stenhård och superuppskakande bok om ett krig i Europa och om vad man egentligen kan tänka sig att göra för någon man älskar?


»
Ge boken betyg!
» Låna boken på bibblan
» Läs mer om författaren

Dumpad av Ali /Brinkemo


Ahmed bor med sin familj i Stockholm och trots att han kommer från Somalia känner han sig svensk – han har svenska kompisar och vill helst av allt bli fotbollsproffs. Hans familj är inte av samma åsikt – Ahmed dumpas av sin mor i krigets Mogadishu utan pass och pengar. Det kommer att ta Ahmed över 3 år att ta sig hem till Sverige igen – att detta dessutom är en sann historia gör ju inte saken sämre…

Vad är det värsta som kan hända i livet?  Vad är du rädd för?

Vad är det som gör att Ahmed har kraft att kämpa?

»
Ge boken betyg!
» Låna boken på bibblan
» Läs mer om författaren

Ivoria av Annika Luther

 

Då polisen kommer till familjen Sidikis lägenheten flyr Alphonse via balkongen. Utan uppehållstillstånd tvingas han gömma han sig på en kyrkogård. Samtidigt är Una på väg hem efter ett gräl med sin mamma, hennes dåliga humör blir inte bättre när hon upptäcker att hon tappat sina nycklar.  Alphonses och Unas öden knyts samman när Alphonse räddar henne ur knipan. Det blir en vänskap som vänder riktningen i bådas liv.

Alphonse lånar en annan killes identitet som städare. Vems liv skulle du vilja låna för en dag?

»
Ge boken betyg!
» Låna boken på bibblan
» Läs mer om författaren

På andra sidan sanningen av Beverly Naidoo

 

Två skott nere vid porten och en bil som åker iväg med skrikande däck en tidig morgon. På ett par sekunder förändras livet för 12-åriga Sade och hennes lillebror Femi.


Sade och Femi bor i Nigeria och deras mamma blir skjuten till döds, av misstag. Egentligen var det barnens pappa, en frispråkig och regeringskritisk journalist, som var terroristernas mål. Familjen är i fara och man bestämmer sig för att fly ut ur landet. Resan måste planeras i hemlighet och i största hast. Sade och Femi skickas iväg först. De sätts på ett plan till England tillsammans med en främmande kvinna och med falska pass.


I England är det meningen att deras farbror ska ta emot dem. Men väl framme i London visar det sig att farbrodern är försvunnen och kvinnan som de rest med överger dem. Hungriga, trötta och chockade av sin mammas död står Sade och Femi helt ensamma i en okänd storstad. Barnen får utstå många påfrestningar och våndor, men möter också snälla och hjälpsamma människor, innan de till sist får politisk asyl och kan återförenas med sin pappa.


»
Ge boken betyg!
» Låna boken på bibblan
» Läs mer om författaren


Svenne av Per Nilsson

 

Till en början tror alla inblandande helt och fullt på det nya partiet Rättvist Sverige. Partiets ledare Nils Dackeman gör Svenne till partisekreterare och övertyger honom om att de tillsammans ska göra landet bättre, för alla. Svenne blir indragen i ett händelseförlopp som snart går över styr. Det nya partiet rör upp dolda känslor hos människor och snart är upplopp och demonstrationer i full gång. Någonstans går det fel, mycket fel, och Svenne tvingas fly för att rädda sitt liv.  Boken tilldelades Augustpriset 2006.


» Ge boken betyg!
» Låna boken på bibblan
» Läs mer om författaren
» Intervju på Barnens Bibliotek!

Fånge på Alcatraz (LL) av Theresa Breslin

 

 Genom en ödets nyck har Marty hamnat på Alcatraz, det hårdaste fängelset i Amerika. Han sitter inlåst på livstid. Eller är det verkligen så? Några av hans medfångar planerar att fly. Kommer det att fungera? Kommer de att lyckas bryta sig ut ur Alcatraz?

»
Ge boken betyg!
» Låna boken på bibblan
» Läs mer om författaren

Gangsterbröder (LL) av Nigel Hinton

 

Två unga män och en kvinna hittas mördade i ett hus, en gangsteruppgörelse tror polisen. Övertygande och lättläst om kärlek, svartsjuka, triangeldrama, droger och kriminalitet - som en bra actionfilm!

Vad hände sedan med Perry? Bevarade han sin hemlighetresten av livet? Fortsatte han sin kriminella bana eller startade han ett nytt liv?

»
Vem av killarna i boken gillar du bäst? Rösta!»

» Ge boken betyg!
» Låna boken på bibblan 
» Läs mer om författaren


Den tatuerade fjärilen av Philip Pullman

 

En kärlekshistoria. En thriller. Som i ett klassiskt grekiskt drama vet man att det kommer att sluta tragiskt vad än huvudpersonerna gör, det är så hemskt. Ändå bara måste man läsa vidare för att få visshet… 


»
Ge boken betyg!
» Låna boken på bibblan
» Läs mer om författaren


Emma, del 1 (manga) av Kaoru Mori

 

Romantisk manga från 1800-talets viktorianska London om gränslös kärlek, mellan rikemanssonen William Jones och pigan Emma. Den nya serien har gjort stor succé i Japan ? där det t o m öppnats ett kafé inspirerat av serien! Sverige är det första landet i västvärlden som ger ut Emma!

» Ge boken betyg!
» Låna boken på bibblan
» Läs mer om författaren


Vem älskar Prue? av Jacqueline Wilson

 Omslagsbild

Prue lever i en minst sagt underlig familj, hennes pappa har antikvariat och undervisar sina två döttrar hemma, mamman är megatjock och hunsad. När pappan ligger på sjukhus får Prue börja skolan i högstadiet. Hon har aldrig umgåtts med andra tonåringar och har noll koll på sociala koder, kläder och sådant. I vissa ämnen kan Prue mer än lärarna men hon kan inte skilja en teve från en dator, hemma har de inte haft varken eller. Att inte passa in är bara förnamnet för hur hon känner sig, ingen fattar vem hon är. Till råga på allt blir Prue kär i sin bildlärare…

»
Ge boken betyg!
» Låna boken på bibblan
» Läs mer om författaren


En enda kväll av Mats Berggren

 

Livet kan kännas tungt och hopplöst, men en enda kväll kan förändra allt! Boken handlar om Martin och Esperanza från förorten och Alexandra från den fina villan i skyddad överklassmiljö. Deras vägar korsas en mycket dramatisk kväll då Martin lyckas rädda Alexandra från att ta sitt liv. Mötet får dem att se sig själva i ett nytt ljus som förändrar deras liv för alltid - men inte alls på det sätt man kanske kunnat tro.

Finns det ett öde som styr våra liv, eller är allt bara en slump?

Vad tycker du är viktigast för att bli lycklig i livet?


» Ge boken betyg!
» Låna boken på bibblan
» Läs mer om författaren

En plats de kallar Lyckan av Mårten Sandén

 

Mötet mellan Mia och John blir intensivt men komplicerat. Båda längtar bort från ett liv de inte trivs med, och tillsammans lever de så som de verkligen vill leva. Men vad händer när verkligheten kommer ikapp och de tvingas ta ett svårt beslut? En kärlekshistoria som handlar om att våga stå upp för den man är och det man tror på. Om att den som vågar faktiskt vinner.

Vad är det modigaste du gjort?


» Ge boken betyg!
» Låna boken på bibblan
» Läs mer om författaren

Simon & Sophie av Emma Granholm

 Omslagsbild

Simon och Sophie är två till ytan väldigt olika femtonåringar. Sophie är skolans snyggaste och coolaste tjej, alltid omgiven av beundrande kompisar, medan Simon tillhör klassens mindre populära som ständigt trackas av Sophie och hennes gäng.

Under påsklovet är alla Sophies vänner bortresta och i brist på annat knackar hon på hos Simon som bor granne. Han blir inte glad över besöket – han hade faktiskt velat slippa henne nu när de är lediga. Men snart upptäcker Simon att Sophie är annorlunda än i plugget, och Sophie märker att hon kan snacka med Simon på ett annat sätt än med sina vanliga kompisar. En kväll berättar hon något för Simon som hon inte har vågat säga till någon annan tidigare. Det leder till att saker förändras mellan dem. Men hur ska det bli när skolan börjar igen?

»
Ge boken betyg!
» Låna boken på bibblan
» Läs mer om författaren

Textlek (LL) av Kate Cann

 Textlek

?Den bästa ungdomsbok om kärlek jag läst?, Sofie, 13 år.


Det bästa i Mels liv är pojkvännen Ben. Men en dag börjar hon få hemska sms på mobilen. Sms som säger att Ben leker med henne, att han träffat någon annan. Är det sant? Mel vågar inte fråga Ben, hon vill inte höra svaret?

Hur skulle du gjort  i Mels situation?
Vad ska man göra om man får taskiga sms?

» Ge boken betyg!
» Låna boken på bibblan
» Läs mer om författaren