Allahs riddare av Torben Poulsen

 Allahs riddare

Det är egentligen inte meningen att Samir ska vara med det där skumma gänget den kvällen, men han har inget annat att göra och hänger på. Det skulle han aldrig ha gjort. En av killarna i gänget hugger ner en dörrvakt och Samir blir vittne. Han ställs inför ett mycket svårt val: att berätta för polisen om vad han har sett och därmed bryta sitt löfte till de andra i gänget eller hålla tyst. Han tar ett modigt beslut när han väljer att vittna, vilket inte bara leder till att hans kompis grips av polisen utan också att hans familj utsätts för hämndaktioner. För att komma bort från oroligheterna hemma, bestämmer Samirs föräldrar att han ska åka till en släkting på Västbanken. De tror att han kan få lugn och ro där, men istället hamnar Samir mitt i konflikten mellan Palestina och Israel, och han får se och uppleva kriget på mycket nära håll.  Hemma pratar Samirs kompis mycket om krig och hur gärna de vill bli en av Allahs riddare. De upphöjer kriget och ser det som något häftigt, men Samir vet snart att det ett rent helvete.

Handen på hjärtat, hur hade du gjort i Samirs situation? Rösta!

» Ge boken betyg!
» Låna boken på bibblan
» Läs mer om författaren

Kommentarer
Postat av: Johan

Jag är fortfarande skakad av hur konflikten i palestina kan påverka de mänskilga rättigheterna. Man mår nästan dåligt att ha det bra här medans alla i Palestina måste kämpa igenom varje dag för överlevnad. Boken var bra skriven,spännande och lärorik en bok man sträckläser helt enkelt

2007-02-09 @ 10:52:46
Postat av: Maria

Ja det kan jag hålla med om. Det är också intressant att en konflikt på ett ställe får ringar på vattnet och kan påverka människors vardag överallt även här i Sverige... Koltrastslätten av samma författare är ockå en bok som verkligen berör. Läs den! :)

2007-02-11 @ 19:04:49
Postat av: Mia

Jag tycker också att boken berör på många sätt och man känner starkt det Samir och de andra upplever. Rädsla, ilska, sorg, frustration...och kärlek förstås :) Den här typen av konflikter är otäcka. Jag gillar böcker som tar tag i en, och det gör verkligen den här. Och även om historien verkar mörk slutar den hoppfullt. Det är bra!

2007-03-15 @ 15:25:31
Postat av: Krisse

En riktigt bra bok om både konflikter i Danmark och konflikter nere på Västbanken. Jag tror dock att boken tillämpar sig bäst till lite äldre ungdomar.

2007-03-16 @ 13:55:04
Postat av: Torben Poulsen - Författare till boken

Ja, Johan, nogle gange kan man få det lidt dårligt ved at tænke på hvor trygt og godt vi lever her i det fredelige Norden sammenlignet med f.eks. palæstinensere som har haft deres land besat i snart 40 år, og som dagligt må finde sig i undertrykkelse, ydmygelse og overgreb.
Og Maria, du har helt ret i at konflikten i Palæstina er med til at påvirke vores dagligdag. Jeg er overbevist om at undertrykkelsen af palæstinenserne er en af hovedårsagerne til den voksende terror i verden, en terror som vi måske også kommer til at opleve i det fredelige Sverige og Danmark.
Som en 15-årig palæstinensisk pige sagde i dansk tv efter at have læst Allahs riddare:
Palæstina er også her i Vollsmose. (Vollsmose er et boligområde i Odense, hvor der bor specielt mange indvandrere).
Apropos terror, så har jeg netop fået udgivet en ny ungdomsroman, Siwan og Josie, som handler om fremmedhad og terror - og om kærlighed mellem en ung kurder og en dansk pige. Jeg håber den kommer ud i Sverige til næste år.
Tak for jeres interesse. Jeg håber I bliver ved med at læse bøger!

Ja, Johan, ibland kan det kännas jobbigt att tänka på hur tryggt och gott vi lever här i den fredliga Norden samtidigt som exempelvis palestinierna har haft sitt land ockuperat i snart 40 år, de får kanske dagligen finna sig i förtryck, förödmjukelse och övergrepp.
Och Maria, du har helt rätt i att Konflikten i Palestina påverkar vår vardag. Jag är övertygad om att förtrycket av palestinierna är en av huvudorsakerna till den växande terrorn i världen En terror som vi kanske kommer att uppleva i fredliga Sverige och Danmark.
Som en 15-årig palestinsk flicka sa i dansk tv efter att ha läst Allahs riddare: Palestina finns också här i Vollsmose. (Vollsmose är ett bostadsområde i Odense, där det bor många invandrare.) Apropå terror, så har jag nyss gett ut en ny ungdomsroman, Siwan og Josie, som jag hoppas kommer ut i Sverige nästa år.
Tack för ert intresse. Jag hoppas att ni fortsätter att läsa böcker!

2007-03-21 @ 20:55:30
Postat av: Cs @ndy

Jag gillade denna boken. Dom gripande miljöerna
omfattade mig och gjorde mig en riktig bokmal. Ett liv i en sådan gryta får en att bli tårögd.
Mvh från The dust

2007-09-28 @ 11:16:51
Postat av: Vuke

Spännande och gripande bok som man bara ville läsa och läsa, kunne inte sluta:P hoppas de finns en fortsättning till denna fantastiska mång-känsliga bok :)

2007-10-04 @ 08:39:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0