Är du redo?

image28

Du har kommit till kategorin Liv och död

Välj rätt bok genom att klicka på omslaget. Annars kan du bara fortsätta längre ner på sidan och hitta boken där.


Brännhett av Malin Isaksson"Vad fan gör ni, tjejer", skriker det uppifrån huset.
   Mannen lutar sig ut genom fönstret i ett gammalt traktorlinne.
   Giselas näve viner genom luften och träffar Elena rakt över munnen. Hon börjar blöda.
   "Sluta med det där", skriker mannen så det ekar ut över hela gräsplanen.
   Han har något slags pondus. Som om han skulle kunna ta sig ut snabbare än man kan blinka, tänker Linda. Ta sig ut och spöa upp dem alla fem.
   "Jag tror fan inte vad jag ser", fortsätter han att skrika. "Tjejer som slåss och pucklar på varandra värre än killar."

Brännhett börjar i en övertänd högstadieskola. Linda sitter mitt på golvet inne i ett skyddsrum och eldslågorna viner utanför dörren. Det börjar bli fruktansvärt varmt därinne, och Linda kryper ihop med huvudet mellan knäna. Vad är det egentligen som har hänt? Vem var det som tände på? Och var är Gisela nu?
   Det här är en stark roman om att vara ung. Det handlar om tjejer som slåss, om frånvarande föräldrar och om vänskap, grupptryck och svek som förstör och trasar sönder.


» Låna boken på bibblan
» Läs mer om författaren


Du har kommit till kategorin Kamp och kärlek

Välj rätt bok genom att klicka på omslaget. Annars kan du bara fortsätta längre ner på sidan och hitta boken där.

         


        


Skulduggery Pleasant av Derek Landy
Stephanies farbror, Gordon, var författare och upphovsman till en rad fantasyromaner. Det är i alla fall vad Stephanie trodde - tills han dog och hon fick ärva hela hans förmögenhet. Då upptäcker hon att hans uppdiktade berättelser kanske inte var så uppdiktade ... Helt oförbredd kastas Stephanie in i en värld av vampyrer, ondska, skurkar och ihåliga män. Då dyker Skulduggery Pleasant upp. Skulduggery är en välklädd stjärndetektiv med skarp tunga och humor, eldkastande benrangel och överlägsen trollkarl. När helvetet brakar loss är det tur för Stephanie att hon inte är en vanlig 12-årig tjej. Och det är tur för Skulduggery att han redan är död. Tillsammans måste de besegra en urgammal, oövervinnelig ondska. Slutet för världen? Över Skulduggerys döda kropp!

"Skulduggery Pleasant
är en bok att försvinna in i, en värld av okända och fantastiska möjligheter. Tonen i boken gör den lättläst, och ändå ryser man av välbehag när det blir spännande. Det här är en bok för alla som tror att det finns okända saker runt omkring oss, saker vi kanske inte ser i vårt vanliga liv."  / av Sarah

»
Låna boken på bibblan
» Läs mer om författaren 

 


"Tillsammans" av Denise Rudberg

image17
 

Lär känna Alexander.

Med en diplomatfarsa som drar hem de stora pengarna, en tjusig mamma och flottaste villan i grannskapet verkar snygga Alexander inte precis ha något att klaga över. Men bakom den vackra villafasaden finns en familj som rämnar i bitar. Han bär på en svår hemlighet.


Lär känna Theresa.

När Theresas mamma dog i cancer var det som att livet tog slut. Hon orkade inte bry sig i skolan och blev den där kantiga tjejen som sa vad hon tänkte utan respekt för andra. Theresas trygghet är pappa Torleif och livet på husbåten. Ja, de bor på en husbåt och hur "skämmigt" är inte det?


Lär känna Jacob.

Den blyge och sportige killen med en kändis till mamma. Jacobs mamma lagar mat i tv och under sommaren ska hon hålla i trådarna för en "matlagningssåpa." När det plötsligt blir inbrott hemma hos Jacobs familj får han ta itu med sina rädslor.


Det är ganska osannolikt att de här tre ungdomarna skulle mötas över huvud taget. Men det gör de. Och att de skulle bli vänner låter ju än mer otroligt.  Sakta växer en vänskap fram mellan de tre och när det värsta händer ställer de upp för varandra.


Vad har de tre gemensamt och vem blir egentligen kär i vem?


Den här boken av Denise Rudberg är den första i en serie på tre.

»
Låna boken på bibblan
» Läs mer om författaren


Hans Majestäts Drake av Naomi Novik

image18

"-Ja sir? Herregud i himmelen."

"-Det är alltså ett drakägg?"


Europa 1800-tal. Napoleon har med hjälp av sina drakskvadroner och sina arméer tagit kontroll över Europa och står beredda att invadera England. I detta läge kommer Kapten Laurence, befälhavare på skeppet The Reliant över ett drakägg. Istället för att som han planerat åka hem till England och gifta sig finner han sig i det närmaste adopterad av en drake och tvingas sluta i flottan för att rekryteras in i Hans Majestäts Flygkår - en illa sedd grupp av de övriga vapenslagen. Äventyr som går utanpå det mesta finns i första boken om Temeraire och hans kapten Laurence.

»
Låna boken på bibblan
» Läs mer om författaren


"Anna D´Arc" av Mårten Sandén

image19


Ska du bara läsa en bok i lådan så kommer du inte bli besviken om du väljer den här! Följ några av ungdomarna i den lilla bruksorten. Deras historia är väl värd att berättas.


Hon är en smart tjej som iakttar först och anfaller sedan. Elisabet Asker, bär ett namn som följs av både respekt och avundsjuka. Hennes familj har ägt bruket i generationer och styrt och ställt med det mesta. Det är precis vad Elisabeth också gör. I skolan är hennes ord lag och allt och alla dansar efter hennes pipa. I alla fall fram tills det stora sveket när saker vänds upp och ner och hon tappar kontrollen


Han har varit trakasserad, förödmjukad och misshandlad så länge att han inte minns annat. Oskar samlar på sömntabletter på ett hemligt ställe. Det är hans trygghet att veta att han när som helst kan avsluta sitt liv. Det finns bara en sak som gör att han biter sig kvar. Anna, den gränslösa oförutsägbara flickan som lyser upp hans liv som en stjärna i mörkret. Utan att veta om det är hon hans livboj. 


Han är ny och gammal i byn på samma gång. Fredrik är Elisabet Askers kusin som återvänt från USA där han bott i nästan hela sitt liv. Alla tycker att han är vansinnigt snygg tills Elisabeth fäller den avgörande domen. Fredrik är inte välkommen. Trevande söker sig Fredrik fram och hittar vänskapen hos Oskar, och hos Anna. När Oskar förstår att Fredrik älskar Anna och att Anna älskar Fredrik finns bara en utväg kvar. Eller?


Det här är en superstark berättelse om att finna sig i sitt öde eller våga se de oanade möjligheter som finns bakom nästa vägskäl. I verkligheten slutar inte allt lyckligt men alla kan göra sitt bästa!


Har du läst boken? Jag är verkligen nyfiken på vad som hände med Elisabet, Fredrik, Anna och Oskar sedan. Vad tror du?

»
Låna boken på bibblan
» Läs mer om författaren


"Som jag vill vara" av Katarina Von Bredow

image20


"-Fan vad han ser fin ut i kväll, säger Louise i hennes öra. Nu kanske du äntligen får veta om han verkligen smakar hallon!"


Arvid skippar träningen och kommer till festen bara för hennes skull. Det måste ju betyda någonting? Och det gör det. Der dröjer inte länge förrän Jessica och Arvid bara har ögon för varandra. I kompisens föräldrars sovrum händer det som de båda längtat efter. Festen får ett tvärt slut och Jessica hoppas så att detta nya fantastiska som hänt inte bara var en fling. Nädå, Arvid och Jessica blir ett par och allt fortsätter vara så där rosa ända tills Jessica förstår att något har gått riktigt riktigt fel.


Jessica är gravid. Hon skall föda Arvids barn! Eller? Ska hon det?


Vem vill Jessica vara? 


Det här är en riktig bladvändare och ända fram till sista sidan undrar man hur det skall gå för Jessica och Arvid. Hur skulle du ha gjort?

»
Låna boken på bibblan
» Läs mer om författaren


Svart elfenben av Arne Svart Svingen

image21


"Vad i svartaste helvete gör jag här?"


Ledd av sin kompis Sam finner sig den namnlöse berättaren djupt inne i Elfenbenskustens obarmhärtiga krigsdrabbade värld - en värld där våldet och hotet ligger pulserande under ytan, ständigt på gränsen att bryta igenom. Men i letandet efter Sams mamma finner de också vänner från Sams förflutna som hjälper dem på vägen in i en tillvaro där vi steg för steg guidas in i Sams historia - en historia som Sam så desperat vill glömma.

»
Låna boken på bibblan
» Läs mer om författaren


Desertwalker av Wilhelm Agrell

image22

"Han skulle inte svika Amerika, han skulle återupprätta dess storhet och allt vad det stod för"


Rob är 17 år gammal när planen flyger in i World Trade Center. Driven av ett begär att försvara den amerikanska livsstilen befinner han sig ett år senare i ett Irak där allt inte är så svart och vitt som han tidigare trodde. Under en operation i staden Falluja äger en händelse rum som förändrar Robs hela syn på kriget - och på honom själv.

»
Låna boken på bibblan
» Läs mer om författaren


Johnny Delgado, privatdetektiv (LL) av Kevin BrooksJohnny är privatdetektiv och sitt första uppdrag får han av en tjej som vill att han ska skugga hennes pojkvän. Hon misstänker att han är otrogen och vill ha bevis. Johnny antar uppdraget, men inser snart att det är svårare än han trott. Killen han ska spana på är ett toppnamn i ett av gängen i området och är ingen man skojar med. Johnny blir varnad men påbörjar sitt detektivjobb. Han inser allvaret först när han blivit nedslagen och vaknar upp i en mörk lägenhet med en gängledare död vid sin sida och en blodig kniv i sin hand.


»
Låna boken på bibblan
» Läs mer om författaren


Årstamördaren av Magnus Nordin

 

En ung flicka hittas naken och mördad i en bergskeva. En kall vind sveper över Årsta då morden blir allt fler.  En seriemördare går fri...


"Det är mycket hemskt, men också mycket spännande [...] Av en slump finner mördaren sitt första offer: en av dem som varit på fest med rockbandsgänget. Hade inte en av tjejerna varit tänd på fel kille, så hade inte en ensam och besviken tjej lämnat festen. Gänget lamslås givetvis av händelsen. Sammanhållningen krackelerar när en i rockbandet blir oskyldigt anklagad av en av flickorna [...] en spänningsbok som Marklund och gänget borde lära av."


Ulla Lundqvist, Dagens Nyheter 2007-09-11
»
Låna boken på bibblan
» Läs mer om författaren 

Så värt av Martin Jern

image14


Det här är real thug life in Helsingborg City. Deal with it!


Aron väntar på att något ska hända. Vad som helst. Ända sen han började sjuan har han väntat på en drastisk förändring. Men när han börjar nian är allt sig hopplöst likt.


Hopplöst är det också att vara kär i skolans snyggaste tjej, Nora. Aron känner sig osynlig och alltför vanlig och bestämmer sig för att ändra på det. Allt för att hans drömtjej ska få syn på honom. Och plötsligt börja det hända saker...


Det trasslar till sig med tjejer, svartsjuka ex-pojkvänner, oförstående kompisar och elaka rykten, men Aron tänker: "Hellre att folk kastar saker efter en, än att ingen vet att man lever. Hellre att folk vill döda en, än att ingen vet att man lever."


Så (läs)värt!
»
Låna boken på bibblan
» Läs Fanzine om Martin och hans bok!  pdf - kan ta en stund att ladda...
» Besök Martin på My Space

Tio saker jag hatar med mig själv av Randa Abdel-Fattah


Det finns saker Jamilah verkligen hatar med sitt liv. Det är också därför hon spelar en annan roll i skolan. Där heter hon Jamie, har kort blont hår, blå ögon (kontaktlinser) och låtsas vara som vem som helst utan att sticka ut och avslöja vem hon egentligen är. Där känner ingen till hennes bakgrund som libanesisk muslim. Hon hatar att det finns så många fördomar att slås emot och så många förutfattade meningar att överbevisa. Hon känner sig inte tillräckligt stark för att kunna stå upp för vem hon egentligen är, och avundas de som vågar göra det.


Så är det hennes stränga pappa som är obeveklig i sina beslut och vägrar ge med sig, som tror att han alltid vet bäst när det gäller vad Jamilah ska och inte ska göra. Och Peter, skolans populäraste kille som är intresserad av henne. Och Timothy, som hon haft ett skolprojekt med och som är otroligt självsäker och litar på sig själv. Och John, hennes mejl-polare, som är den ende kompisen som hon har öppnat sig helt och hållet för, men som blockerar hennes mejladress så att hon kan inte mejla honom längre. Och hennes vän Amy som genomgår någon form av personlig kris och vägrar att prata om det.


Att ha ett dubbelliv gör saker och ting också dubbelt så komplicerat. Jamilah har ingen riktig vän att dela sina tankar och känslor med, för att prata betyder att hon måste avslöja sig.   


Saker och ting ställs på sin spets när det blir dags för skolbal och Jamilahs pappa förbjuder henne att gå.

»
Låna boken på bibblan
» Läs mer om författaren


En andra chans av Anne Cassidy"Frankie", viskade hon. "Tänk om jag har gjort nåt fruktansvärt? I det förflutna? Skulle du fortfarande vilja ha mig då?"


Alice har ett farligt, våldsamt och sorgligt förflutet. När hon flyttar till en ny stad och får jobb på en av stans caféer är det början på ett nytt liv med kompisar och en pojkvän som inte känner till hennes bakgrund. Trots stora försök blir hon ständigt påmind om det som varit, och verkligheten kommer ikapp Alice när hennes mörkaste hemlighet är på väg att avslöjas. Kan hon bli älskad trots det hon gjort? Kommer hon att få en andra chans? Eller är hon för alltid dömd för det hemska hon har gjort?

»
Låna boken på bibblan
» Läs mer om författaren


The Return of hjärtans fröjd av Per Nilsson

image23


Det är en ny kille vi möter trots att det bara har gått några månader sedan början och slutet på den första omtumlande kärleken med Ann-Katrin eller "Hjärtans fröjd" som nu blivit en sorts vän. Han har satt upp några viktiga regler för kärleken.


1.       Visa dig inte altför intresserad, då är du inte intressant.

2.       Efteråt kan man inte bli vänner

3.       Du kan inte älska lagom mycket.

4.       Det finns ingen rättvisa.

5.       Hur ont det än gör så dör du inte.


Kanske, kanske skulle det kunna bli annorlunda med Amina? Men det gäller att hålla sig cool. När AnnKatrin försvinner bestämmer han sig för att leta upp henne för att få ett riktigt avslut. Det blir det början till tolv dagar som kommer att förändra livet  i en riktning han aldrig kunnat drömma om...»
Låna boken på bibblan
» Läs mer om författaren


Röster (LL) av Lee WeatherlyKylie vill inte tänka på det hemska som hon, hennes mamma och lillasyster lämnat bakom sig. Nej, nu handlar det bara om en sak och det är att få en dräglig tillvaro i den nya staden. Hon är helt på det klara med hur saker och ting fungerar i skolans värld. Som ny måste hon bli vän med den eller de personer som betyder något. Hon tänker aldrig mer hamna utanför i kylan igen. Det har förstås ett pris, och hon inser snabbt och utan att tveka att hon måste offra Adam. Detta blir början på något som Kylie snart tappar kontrollen över.


Hur långt är du beredd att gå för att få vara en i gänget?

»
Låna boken på bibblan
» Läs mer om författaren


Spökskeppet (LL) av Nigel Hinton

image13

Mick har alltid drömt om att få gå till sjöss, precis som hans pappa en gång gjorde. När han får plats som skeppspojke på skeppet Shamrock verkar hans dröm gå i uppfyllelse. Men äventyret förvandlas snart till en mardröm när han kommer en oväntad hemlighet på spåret. Ska Mick överleva skeppets farofyllda resa?

En snorbra äventyrsberättelse av författaren till Gangsterbröder.


»
Låna boken på bibblan
» Läs mer om författaren

Hjärtans Fröjd av Per Nilsson

image16

Det var på bussen det började


Glödande historia om den första kärleken - en kärlek som är lika plågsam som den är det bästa och största man kan uppleva. Huvudpersonerna möts på bussen till skolan och här sätts en händelsekedja igång som ska leda dem mot den största lycka de känt men också till ångestens bottenlösa mörker.

»
Låna boken på bibblan
» Läs mer om författaren


Nya böcker på väg till dig?

Bloggen lever! Tack till alla er som hälsat på under sommaren...   

Vi som jobbar med BBB håller i skrivande stund på att välja ut böcker till en ny boklåda och för att reta er läslust gläntar vi på lådans lock och bjuder på en av böckerna som kommer att vara med!

image8image10
"Han skriver som det är, han vet precis hur vi har det!"
 
/Elev på Elinebergsskolan i Helsingborg

Orden ovan handlar om Martin Jern som har skrivit boken  "Så värt".  En ungdomsroman som utspelar sig just i Helsingborg där han själv också är uppväxt. Numera bor Martin i Malmö där han bland annat sitter och skriver manus till filmer som "Fjorton suger" och "Du & jag". Ryktet säger också att ännu en bok är på väg...

"I  Så värt möter vi Aron, 15, som inte är nöjd med den han är, men som inte heller vet vem det är han vill vara. Eller vad han vill ha. Han berättar öppet och ofta utan självdistans om hur värt det är att vara en outsider - och hur värdelöst det är. Han berättar om en tonårsvärld där spelreglerna är suddiga och där det bara tycks finnas två alternativ: att vara en sån som ingen ser, eller nån som alla vill döda. "

»
Läs Fanzine om Martin och hans bok!  pdf - kan ta en stund att ladda...
» Besök Martin på My Space

Har du redan läst "SÅ VÄRT"? Berätta vad du tycker!                                     Foto: Emil Larsson