Tusen gånger starkare av Christina Herrström

 

Saga var fri. Fri från allt. Först älskade vi henne. Sedan älskade vi henne ännu mer. Hon förändrade allt. För oss alla. Varenda en. Hon blev ett hot. Och ett löfte.


Vem får ta plats i klassrummet? Förväntas det olika saker av tjejer och killar? En bok som är så bra att den blev Augustnominerad 2006 och som förhoppningsvis gör många tjejer förbannade!

» Ge boken betyg!
» Låna boken på bibblan
» Läs mer om författaren


Kommentarer
Postat av: Maria

Jag har läst många böcker.. fler än vad de andra i min klass har och fler än vad min mamma har i hela sitt liv. Jag menar inte att skryta men när jag nu säger att detta är en av de bästa böcker jag någonsin läst så har jag tyngd bakom det påståendet. Jag var feminist redan innan jag hade läst denna boken och har aldrig varit rädd för att säga vad jag tycker men denna boken har upplyst mig om hur viktigt det är att ta plats och våga säga ifrån. MAN BLIR FÖRBANNAD av denna boken och man blir STARK. Till och med TUSEN GÅNGER STARKARE.
Jag måste nog inte skriva att alla borde läsa denna boken, det har du nog förstått vid det här laget, men för säkerhets skull så skriver jag det:
LÄS DEN!

2007-03-04 @ 17:16:49
Postat av: Agneta

Och inte bara alla tjejer borde läsa, killarna också, och REKTORERNA och LÄRARNA! Det är dom man blir mest förbannad på i boken, tjejerna fick bara vara LAGOM starka, inte så att det verkligen rubbade nåt.

2007-03-05 @ 16:00:39
Postat av: Hilde

Jag tyckte att denna boken var okej, men okej näst intill dålig !!!!! Man kommer ju aldrig in i Sagas Mind.. bara i hon som inte gör någonting... Jag tkr inte om det... men det är ju bara vad jag tkr.

2007-03-12 @ 14:39:50
Postat av: Måns

Jag tyckte bocken var ganska bra. Den var lite seg att komma in i. Den var intresant att läsa för att man får veta hur det kan vara att vara lite utanför. Det kändes som en sann berätelse. Man förstod bra hur det kan vara att vara utanför.

2007-03-16 @ 10:32:54
Postat av: Agneta

Hilde!
Visst hade det blivit annorlunda om man fått ta del av Sagas tankar och mer känt vem hon var, innerst inne, jag fattar vad du menar. Varför har författaren valt att skriva utifrån hon som inte gör nåt. Vad tror du? Ni andra?

2007-04-17 @ 11:04:24
Postat av: stina

Jag tycker boken var bra och viktig att läsa.
Ibland var den seg med en massa onödiga tankar, men bortsätt från det var den väldigt intressant och man kunde känna igen sig i många delar.
Känns som att man faktiskt blir lite starkare bara genom att läsa boken.

2007-09-12 @ 17:31:36
Postat av: Hanna

När man hade läst ut boken blev man väldigt upprörd, för att nästan allt boken handlar om stämmer så bra överens med vad som pågår på min skola.
Man känner sig verkligen tusen gånger starkare efter denna bok. :)

2007-10-01 @ 18:41:46
Postat av: eve

jag tyckte att boken var jätte bra, men det kändes nästan mer som en faktatext än som en bok. Den är helt klart läsvärd men fick en tankeställare, man kände att det fanns måpnga som skulle kunna behöva läsa boken. Efter att ja läst den blev jag nästan arg över alla orättvisor som man själv upplever, jag kunde känna igen mej i många situationer vilket gjorde den ännu bättre.
Jag rekomenderar dej att läsa den!

2007-10-01 @ 20:23:40
Postat av: Louise

Detta var verkligen en brutalt bra bok! Världen är egentligen lika orättvis som författaren beskriver men man har bara inte tänkt så, boken gav mig en helt ny syn av orättvisorna i världen. Författaren har gått in på djupet av problemet. När jag läste kunde jag verkligen leva mig in i situationen och känna igen mig själv i många sammanhang. Jag kände mig helt enkelt Tusen gånger starkare! :)

2007-10-01 @ 22:19:35
Postat av: Linnéa

dettta är verkligen en bok för alla som alla borde läsa, jag kände igen mig i vissa delar av boken och det gjorde mig arg. boken påminnde en verkligen att sånt här händer. författaren har verkligen gått in på djupet om hur det står till i skolan, en verkligt jätte bra bok.

2007-10-02 @ 08:36:01
Postat av: Maria

Är det någon mer som känner igen sig? Har ni varit med om liknande händelser i skolan? Varför blir det så lätt att man tar på sig olika roller och vems fel är det? På sätt och vis så kanske man själv är den enda som kan förändra sin egen situation. Men det krävs mycket mod! :)

2007-10-02 @ 10:53:49
Postat av: bbeate.blogg.se

den är hemskt!! den vill att alla ska se det ur den feministiska vilken! den fattar inte att vissa tjejer är dryga vissa killar e drtyga, vissa e snälle och blyga, men demn här boken sdäger bara att killar e dumma och tjejer e snälla!
varända exempel på kille är
dum i huvudet och överdrift till hundra procent. det här är värsta propagandaboken! de snackar inte om att jämställdhet är att det ska va lika för killar och tjejer, utan tjejer ska ha det uppmäkrsammhet och blablabla, men det är ju samma sak, blyga tjejer går ju i sama kategori som blyga killar här, detär inte bara tjejer-killar

2008-04-09 @ 20:20:54
Postat av: Maria

Hej Beate.
Jag förstår vad du menar och håller helt med dig om att människor är individer och att man inte kan dra alla över en kam. I just den här klassen som boken handlar om så är mönstret och grupptrycket ganska starkt. Det är lätt gjort att både lärare och elever falller in i ett visst bemötande (oavsett om man är blyg eller frammåt)och att man blir blind för att vissa behandlas orättvist. Jag tror att den här boken har en poäng eftersom den uppmärksammar detta.

Jag minns när jag gick på högstadiet. Jag var ganska tyst och försiktig så det innebar att lärarna blev superentusiastiska om jag räckte upp handen, så jag fick förstås alltid svara de enstaka gånger jag gjorde det. Jag minns också att jag kom sent ganska ofta (några minuter så där på morgonen)för att jag var morgontrött. Tre förseningar gav kvarsittning. men jag fick aldrig någonsin sitta kvar eftersom jag ansågs vara snäll och oförarglig medans killarna i klassen alltid fick kvarsittning när de samlat ihop sina poäng.

Som du ser, det finns ganska mycket omedveten särbehandling på båda håll. Det skulle vara intressant att veta hur författaren tänkte när hon skrev boken.....

2008-04-10 @ 10:36:10
Postat av: sara

En helt fantastik bok om rätt och fel. min favoritdel är utdraget ifrån brännbollsmachen. det är något jag aldrig kommer att glömma. vackert skriven, sant skriven. den ska ju bli film och jag hoppas verkligen att den inte blir en besvikelse

2009-12-10 @ 22:39:42
Postat av: lisa

finns det någon hemsida där man kan läsa boken?

2011-09-01 @ 23:08:39
Postat av: Martin Metallbibliotekarie

Lisa: Finns på de flesta bibliotek i landet. Gå dit - tror du kommer uppleva att det finns en hel del annat där också som ingen hemsida i världen kommer i närheten av ;-)

2011-09-02 @ 10:33:55
URL: http://brutaltbrapocket.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0